Spring naar hoofd-inhoud

Relatiethema’s - waarom struikelen we toch zo vaak in een relatie?

Zo zou het moeten zijn!

In veel relaties zitten wetmatigheden, maatstaven en veronderstellingen.

Wanneer iets niet gebeurd zoals jij verwacht ben je teleurgesteld en voel je je afgewezen. Dan wordt je een klein kind wat ligt te krijsen in de supermarkt omdat het zijn zin niet krijgt. We maken relaties ingewikkeld omdat wij vinden dat dingen op een bepaalde manier anders zouden moeten zijn. Daarbij komt ons  “ ïk” om de hoek kijken, of ons “ego, die er stellig van overtuigd is dat die ander dat voor jou zou moeten overhebben of dat jij het verdient of dat jij daar misschien recht op hebt gezien de omstandigheden. Ons ego reageert vanuit emotie en zit ons vaak in de weg. Wie ben ik dat ik dit kan vragen, eisen of verwachten, kun je jezelf afvragen.  Je ego zegt ” IK” want je “ IK” is dan het meest belangrijk. Maar je kunt je afvragen of “de relatie” niet veel belangrijker is. En ook dat die ander zijn of haar “IK “ misschien wel net zo belangrijk vindt. Wat was het ook al weer waardoor jullie een relatie kregen? Waren het gewoon familiebetrekkingen, broer, zus, of een ouder, vriend of buurman. Werd je verliefd op die persoon of raakte je bevriend. Schijnbaar heeft jullie ontmoeting jou iets te vertellen, want jullie zijn door het leven niet voor niets aan elkaar gelinkt. Misschien is of was het iets waarin jij jezelf kon herkennen, waren er overeenkomsten of juist uitdagingen waardoor de relatie ontstond.

Het is belangrijk eerst te gaan ontdekken wie je zelf bent, wat jij wilt en wat voor jou belangrijk is in het leven. Dan kom je vanzelf verwachtingen tegen, je verwacht dat die ander voor jou iets invult, iets wat je koppelt aan jullie relatie. Iets wat jij verwacht dat die specifieke relatie jou zou kunnen brengen volgens een onbewuste verwachting.  Iets wat je verwacht, wilt of misschien zelfs eist, dat die ander wel voor jou wilt of gaat doen. Dé grote spirituele uitdaging van ons leven is de werkelijkheid zien zoals deze is, zonder je eigen wensen en angsten erop te projecteren. Een ontspanning levenshouding ligt aan de basis van een accurate levenshouding.

We kunnen ons voornemen minder snel een mening te hebben, open te staan voor het tegendeel – en inzien dat we de werkelijkheid niet altijd hóeven te begrijpen. Misschien is het soms prettiger helemaal geen mening te hebben en dat kan soms bijzonder prettig aanvoelen.

Relaties zijn steeds in beweging en belangrijk is je eigen beweging en die van de relatie in de gaten te houden. De beweging van die ander kun je niet veranderen, slechts beïnvloeden doordat jezelf beweegt, dus groeit, en de relatie vanuit jouw beweging onbewust ook in beweging zet. En dat gebeurt uiteraard 2 kanten op, ook al hebben we dat zelf niet in de gaten.

Onderzoek allereerst de relatie die je hebt met jezelf, ga van daaruit de relatie met die ander aan. Een enorme openbaring, wanneer je jezelf in je eigen gedrag gaat erkennen en herkennen. Het laat je anders kijken naar jezelf en naar die ander, en je beseft dat ook die ander haar of zijn eigen aardigheden kent, net zoals jij die hebt.

Welke relatie heb je met jezelf en wat verwacht je in en van een relatie met wie dan ook. Vragen die beginnen bij jezelf en niet bij die ander. Het is hard werken, kijken, erkennen, jezelf leren kennen en vanuit die positie de relatie tegemoet treden. Allebei duidelijk zijn in wat jullie verwachten van jullie als relatie kan verhelderend werken voor beiden. Leg de verwachting die je van jezelf hebt niet bij de ander neer! Wel kun je de verwachting die je van jullie “ relatie” hebt aan die ander kenbaar maken. De belangrijkste kenmerken die in iedere relatie passen, zoals respect, begrip en vergeving, zijn dan misschien ook niet meer zo moeilijk.

En zeggen we dan nog? ………. Zo zou het moeten zijn, of Zó is het!

Putten, 3 juli 2017.

Joske Vermeul,  erkend  astrologe te Putten. Lid. ASAS

E. joske@astro-food4life.nl I. www.astro-food4life.nl

HERFST

 

Zoek geluk in het leven……….., leef in een THEE pot.

Chinese spreuk.

 

Een beroemd verhaal vanuit de Chinese folklore over een man die veel van thee houdt, zoveel dat hij besloot om in een theepot te gaan wonen. Deze spreuk sprak mij wel aan.

Er zit een diepere betekenis in deze spreuk, doe wat je leuk vindt in het leven. Als er iets is wat je gelukkig maakt, maak dat dan het centrum in je leven. Het leven is te kort om vast te zitten in werk of andere verplichtingen waarin niets zit wat jou gelukkig maakt. Degene die daarvoor gaat is een persoon met moed en niet iemand die zich zorgen maakt over hoe anderen hem of haar zien. Gebruik deze tweede lente om je eigen kleur te laten zien.

Je zit dan  in de theepot en hoe anderen de buitenkant zien maakt niet uit.

De herfst is een tweede lente waarin elk blad een bloem is.

Er  zijn in de Herfst vele momenten van geluk die mij beetpakken, en het is eigenlijk een schitterende kans. Ook wij hebben ieder onze eigen kleur, wat soms bedreigend kan zijn. Het lijkt wel of de bomen ons vertellen dat we rustig onze eigen kleur mogen aannemen en de” universele” kleur mogen verlaten.

We willen te vaak lijken op die ander waarmee we niet onze uniekheid laten zie.

We denken of geloven zoals anderen, om vooral niet uit de toon te vallen.

We gedragen ons als een kameleon en beseffen vaak niet dat juist onze eigen kleur zoveel kan toevoegen aan het geheel.

Ieder mens heeft unieke eigenschappen, dat samengebonden tot één boeket is het mooiste van alle boeketten in mijn ogen. Wanneer wij dat contact met onszelf verloren hebben, met onze eigen uniekheid, onze eigen kleur, hoe kunnen wij dan contact met die ander maken?

Liefde voor jezelf laat je meer jezelf worden. Een leven kent lengte en breedte en is geen zoektocht naar jezelf, maar een zoeken naar hoe je dat eigen unieke leven kunt creëren.

De HERFST laat zien welke bloem er onder dat groen verborgen zat.

Jouw uniekheid, mag stralen als een bloem, zegt de Herfst.

Herfst is er om te vieren dat iets afloopt wat je hinderde jezelf gelukkig te maken. 

Wanneer we onze eigen kleur kunnen laten zien, geven we die ander het zicht op andere mogelijkheden. Op die manier is samenleven kleurrijk, we worden gevoed en voeden die ander. We houden elkaar alert en kunnen zelfs iets laten aflopen en laten vergaan………! Herfst blaadjes, ze vallen om plaats en ruimte te maken.

Proost……!

 

Joske Vermeul.